Sudoku Permainan Untuk Mengasah Otak

Sudoku Permainan Untuk Mengasah Otak

Game Sudoku yakni suatu permainan Yang menggunakan logika. Game ini berasal Dari Negara Matahari terbit Jepang. Sudoku berikan tujuan ‘nombor persendirian’ dalam bahasa Jepun. Di Amerika, permainan ini dikenali juga sebagai Number Place. Perkataan Sudoku dinamakan tidak dengan apa-apa perubahan bersama pengalihan bahasa daripada Jepun ke Melayu. Para pendidik boleh memberikan permainan ini terhadap murid-murid sekolah. Permainan ini sanggup meningkatkan kapabilitas murid dalam penyelesaian masalah dengan cara logik. Taraf kesulitan boleh ditentukan mengikut kemampuan murid.

permainan-sudoku

Cara main-main

Permainan ini memiliki 9×9 grid & memiliki 3×3 subgrid yg dipanggil juga sebagai ‘kawasan’. Permainan ini dimulai dgn sekian banyak sel yg telah terisi bersama angka seperti dalam rajah yg ditunjukkan di bawah:

Matlamat permainan ini yakni isi sel-sel yg kosong dgn angka dari 1 maka 9. Setiap sel cuma butuh diisi dgn satu nombor. Angka cuma boleh muncul sekali dalam tiap-tiap lajur. Contohnya yakni seperti berikut:

Peraturan yg sama buat baris. Satu angka cuma boleh muncul dalam tiap-tiap baris seperti yg ditunjukkan dalam rajah dibawah:

Dalam tiap-tiap kawasan lokasi( angka cuma boleh muncul sekali & tak boleh berulang angka yg sama. Contohnya ialah:

Secara ringkasnya, sesuatu angka cuma butuh muncul sekali dalam tiap-tiap baris, lajur & kawasan (area).

Kelebihan Permainan Sudoku

Permainan Sudoku ini boleh dikatakan juga sebagai permainan yg boleh berikan manfaat buat murid-murid sekolah. Antara kelebihan permainan ini ialah:

Ø Minda murid dapat jadi lebih cerdas

Ø Kecekapan murid dalam menganalisa data bakal bertambah

Ø Dapat menghilangkan rasa malas

Ø Mengasah minda murid

Ø Mencungkil kemahiran berfikir murid

Permainan Sudoku mampu menggelar minda murid jadi lebih cerdas juga dapat mengasah minda murid. Murid dapat mula berfikir & dapat mengupayakan buat menyesaikannya. Apabila murid berfikir buat menyelesaikan, dengan cara tak segera mampu mencungkil kemahiran berfikir murid. Kecekapan murid dalam menganalisa data serta dapat bertambah. Disamping itu, Para murid atau sapapun yang mencoba game ini pasti akan merasa ketagihan, dan ingin mencoba tantangan demi tantangan dari berbagai level kesulitan yang ada.

Comments are closed.