Tempat yang dilarang permainan pokemon go

Tempat yang dilarang permainan pokemon go

Sebelum tu, bagi yang tidak mengenali Pokémon Go, melalui Wikipedia yang telah diterjemahkan:

Pokémon Go (disebut sebagai Pokémon GO) adalah permainan realitas gratis, berdasarkan lokasi nyata yang dikembakangkan oleh Niantic untuk perangkat iOS dan Android . Awalnya, ia dikeluarkan di beberapa negara terpilih pada Juli 2016. Dalam permainan ini, pemain menggunakan kemampuan GPS yang ada di dalam ponsel mereka untuk mencari, menangkap, melawan dan melatih makhluk virtual digelar Pokémon , yang muncul di layar seolah-olah mereka berada di dunia nyata seperti pemain.

tempat yang dilarang permainan pokemon go

 

1. Kawasan Kementerian Pertahanan

Dipublikasikan di koran Berita Harian pada 13 Agustus 2016, Game virtual Pokémon Go dilarang di area Kementerian Pertahanan untuk menghindari ancaman keamanan. Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein mengatakan, larangan itu dibuat karena dikhawatirkan permainan virtual yang menggunakan Sistem Detektor Peringkat Global (GPS) itu mungkin merekam aset-aset sensitif pertahanan negara yang mampu memberi ancaman terhadap keamanan kamp, peralatan atau anggota sendiri.

2. Kawasan Balai Polis

Menurut laporan berita Sinar Harian pada 16 Agustus 2016, siapa yang bermain game virtual Pokémon Go di area larangan dianggap mengganggu dan dapat dikenakan tindakan, kata Kepala Polisi Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Kak Long baca, tidak hanya orang awam, pejabat dan polisi juga tidak bisa memainkan permainan itu saat bertugas, atau berhadapan risiko dikenakan tindakan. Terfikir la akal nakal Kak Long, polisi ada ke masa nak tangkap makhluk alam maya ni sebab mereka semua sibuk nak tangkap penjahat.Hehe!

 

3. Sekolah atau perguruan tinggi (IPT)

Ketua Komite Pendidikan, Sains, Teknologi dan Transformasi negeri, A Latiff Awang mengatakan, sekolah adalah daerah bebas yang mana siswa tidak diperkenankan membawa alat perangkat atau ponsel untuk bermain game – seperti yang dilaporkan di Berita Harian pada 11 Agustus 2016.

Memang patut pun dilarang, sebab bagi Kak Long mak bapak bagi duit pergi sekolah, perguruan tinggi atau universitas untuk menjadi bijak dengan menimba ilmu, bukan untuk jadikan tempat tersebut sebagai Pokestop dan lekai menangkap Exeggutor, Articuno, Lapras, Arcanine, Snorlax dan apa benda ntah lagi nama makhluk tu semata-mata nak naik level permainan. Tak dapat sertifikat pun kalau naik level!

 

4. Masjid / Tempat Ibadah

Kutipan Bernama – Perlu ada batasan dikenakan pada permainan Pokémon Go agar lembaga agama tidak tercemar dalam keasyikan masyarakat terhadap permainan itu, kata Direktur Jenderal Departemen Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) Tan Sri Othman Mustapha. Dia mengatakan, tempat-tempat ibadah termasuk masjid tidak seharusnya digunakan sebagai lokasi pencarian karakter permainan itu.

Othman, yang turut mencoba permainan tersebut untuk melihat sendiri fungsinya, menemukan Pokémon turut berada di area masjid dan surau.

Menurutnya, pihak yang mengembangkan aplikasi tersebut tidak begitu sensitif terhadap pusat ibadah yang mana ia tidak cocok untuk dijadikan lapangan permainan aplikasi virtual itu.

Tinjauan Bernama di dua masjid di Putrajaya yaitu Masjid Putra, Presint 1 dan Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin, Presint 3 menemukan kedua tempat itu diletakkan sebagai tempat ‘PokeStop’, untuk mendapatkan ‘reward atau hadiah’.

Betul juga kan, tempat ibadah sebaiknya kita perbanyakkan amalan ibadah dan bukan melakukan hal yang melalaikan.

5. Jalan raya / Rumah orang lain

Haa yang ni, Kak Long buat pengamatan sendiri. Banyak kali Kak Long tengok kat tepi jalan, rumah perumahan, pusat membeli belah dan mana-mana sahaja lah, ramai yang pegang handphone, jalan tak tentu arah dan hala tujuan, kadang-kadang angkat phone ke atas, ke bawah, ke tepi, ke belakang. Macam tak siuman pun ada hahaha (jangan kecam Kak Long okay!) Kalau tengah mencari atau menangkap Pokémon jangan sampai masuk rumah orang kalau tak nak kena pelangkung dengan tuan rumah atau di jalanraya sampai kena langgar kereta. Sayangi lah nyawa.

Kak Long tak reti bermain Pokemon tapi Kak Long tak juga mengecam siapa yang bermain game ni, Cuma Kak Long nak pesan hati-hati jangan sampai mendatangkan bahaya pada diri sendiri. Sebut pasal bahaya kecelakaan ni, apa kata korang beli perlindungan kecelakaan diri dari EZTakaful yang dimulai dari serendah RM10 sebulan ! Caranya cukup mudah, kunjungi situs Facebook EZTakafuldan lihat rencana-rencana perlindungan diri menarik EZTakaful yang ditawarkan dan daftar terus.Senang kan?

Comments are closed.